Stor opbakning til at betale med Djurs

Som det har været annonceret, har vi holdt to events i juli måned, dels lørdag d. 9. juli, hvor vi hele dagen var med på festivalen land.skab i nærheden af Rønde, dels d. 16. juli på gårdbryggeriet Ebeltoft i Hyllested Skovgårde.
 
Begge events gik forrygende, og der har været stor opbakning. På festivalen fortalte vi om lokale betalingsmidler, og deltagerne afprøvede de første Djurs, som er meget smukke med kendte motiver fra Djursland. Det var en herlig dag med glade mennesker og meget smuk stemning, hvor folk viste stor interesse for vores projekt.

Den 16. juli havde vi en event på tre timer fra kl 17 – 20, hvor vi koblede os på Ebeltoft gårdbryggeri, der i de tre timer kun modtog Djurs. Desuden havde vi engageret hele tre hold dygtige musikere, der spillede gratis, en lokal mand der lavede pandekager, andre havde lavet salater og bagt brød, nogle solgte honning og trævarer. Derudover kunne man købe bryggeriets øl og madvarer.

Det blev en forrygende aften med glad musik, latter og quiz omhandlende pengesystemet. Som en af deltagerne udtrykte det: ”Dejligt med festlighederne, men endnu dejligere at vi havde noget at være fælles om, at vi kunne snakke om penge og føle et sammenhold”.

Se album på facebook med 58 billeder fra aftenen på Ebeltoft Gårdbryggeri

Hovedformålet var at skabe sammenhæng og dynamik i lokalområdet Djursland. Metoden var at indføre et lokalt betalingsmiddel/lånebeviser i et lukket system. Vi begyndte på en festival (land.skab), der beskæftigede sig med bæredygtighed og alternative boformer, og afsluttede på Ebeltoft Gårdbryggeri, hvor der var foredrag om lokale betalingsmidler.

Imellem de to weekends havde lokale erhvervsdrivende meldt sig til ideen, hvor man kunne benytte den komplementære betalingsmiddel. Se listen over butikker og virksomheder betalmeddjurs.dk/her-kan-du-betale-med-djurs/

Alle sedler skulle tilbageveksles senest d. 16. juli med -5%. Disse 5% gik til Ørnbjerg Møllelaug, som varetager kulturtiltag, som vil holde møllen kørende. Se oernbjergmoelle.dk

Vi fik en kommentar fra en af deltagerne, der havde en gårdbutik: ”Mine naboer var skeptiske i starten og det endte med at vi sad fire naboer sammen og aftalte at vi ville se mere til hinanden og købe hinandens produkter”.

Overstående afspejler meget stemningen og den feedback vi har fået og er nu klar til at gå videre i forsøget. Konkret betyder det at:

  1. Vi i efteråret vi vil give flere foredrag på hele Djursland i forsamlingshuse og medborgerhuse.
  2. Der skal klar interesse fra en bredere gruppe på Djursland (handelsstandsforeninger, erhvervsdrivende, handlende) hvis forsøget skal videreudvikles.
  3. En klar kommunikation med myndigheder ang. lovgivningen til indførsel af et lokalt betalingsmiddel.

Nu holder projektet sommerferie og derefter vil vi udsende indkaldelse til næste møde i foreningen, som finder sted onsdag 7. september. Tid og sted sendes ud på hjemmesiden og i nyhedsbrevet sammen med dagsordenen.

Vi vil blive meget glade for at se nye ansigter, medlemmer såvel som interesserede er aldeles velkomne.

Mange hilsner fra Betal med Djurs
betalmeddjurs.dk/bliv-medlem-og-stoet